زنانه شدن آموزش عالی در ایران: تناقضها و پیچیدگیها
دانلود
چهار دهه پس از انقلاب فرهنگی در ایران در خرداد ۱۳۵۹، که آغاز اسلامی سازی آموزش و پرورش بود، زنان درست برخلاف انتظار، با وارونه کردن توازن جنسیتی به سود خود ، حدود نیمی از جمعیت دانشجویی در دانشگاهها را تشکیل میدهند. در نزد بسیاری این نتیجهای غیر منتظره است زیرا اسلامیسازی برابر بود با افول -هرچند نه سدّی تمام و کمال در برابر- مشارکت اجتماعی-اقتصادی زنان بهویژه در آموزش و پرورش و بازار کار. اما در ایران امروز آموزش زنان فراسوی دبیرستان یک پدیده حاشیهای نیست و به یک هنجار، همانند بسیاری از کشورها تبدیل شده است.
از این رو بسیاری از دانشگاهیان در نوشته های خود تلاش کرده اند به توضیح پیچیدگیها و تناقضهای زنانهشدن آموزش عالی در ایران بپردازند . نوشته حاضر بر آن است که با مرور سنجشگرانه این ادبیات به درک بهتر این پدیده یاری رساند. بخش اول مقاله به بررسی آماری پیرامون ثبتنام زنان در دانشگاهها از دهه ۱۹۷۰ بدین سو، و نیز مشارکت کمابیش محدود آنان در بازار کار اختصاص دارد. هدف این بخش مطالعه کمی دگرگونی های ۵ دهه گذشته و پیوند بین آموزش عالی زنانه شده، از یک سو، و بازار کاری تحت سلطه مردان از سوی دیگر است. بررسی آماری تحول آموزش زنان پیش درآمدی خواهد بود برای مرور سنجشگرانه ادبیات موجود پیرامون وضعیت زنان در آموزش عالی و طرح نکاتی که می تواند به پربارتر شدن بحث یاری رسانند.
مرور سنجشگرانه ادبیات بطور عمده به دو دسته از پژوهشها پیرامون آموزش عالی توجه میکند: آنهایی که به بررسی انگیزهها، انتظارات و تصمیم گیری زنان برای پیگیری آموزش پس از دبیرستان میپردازند و نوشتههایی که به تحلیل اسلامیسازی آموزش (عالی) به منزله بخشی از ساختار و روند دولت-ملت سازی و تاثیر آن بر پیشرفت زنان توجه دارند.
تأکید ما اینست که تحلیل جامع باید در نگاه گسترده تر از دولت و جامعه به زمینه (کانتکس) دنیای جهانی شده هم توجه کند. جهانی که هم بر شکل گیری انگیزه زنان ایرانی در پیگیری آموزش عالی، و هم بر اسلامیسازی آن تاثیر می گذارد. استدلال ما آن است که انگیزههای زنان ایران با “روح زمان” (هگل، ۲۰۱۲) به معنای افزایش آگاهی و عدالت خواهی پیوند نزدیک دارد و از طریق انواع رسانهها از آنچه در دنیا می گذرد تاثیر میپذیرد . طرح اسلامی کردن آموزش، که از انقلاب فرهنگی در ۱۳۵۹ بدین سو ساختار و محتوای نظام آموزشی را نشانه رفته است، نیز در ارتباط با افزایش آگاهی جنسیتی قابل بررسی است و از این منظر دارای تناقضها و پیچیدگیهای خاصی است
حق نشر 2020 ژورنال آزادی اندیشه
این پروژه تحت مجوز بین المللی Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 است.